Blogi

 • 06.03.2018
  Siivouksen vaikutus sisäilmaan

  SIIVOUKSELLA ON VAIKUTUSTA MYÖS SISÄILMAAN!

  Siivouksen ja sisäilman yhteisvaikutuksesta on puhuttu mutta ei tarpeeksi!

  Avataan asiaa vaikka näin päin että kohteissa joissa on jotakin sanomista sisäilman laadusta, on todellakin syytä kiinnittää huomiota siivoukseen, sen toimivuuteen sekä ajankohtaan. Tällaisten kohteiden siivousajakohta on erityisen tärkeä.


  Tilojen on myös oltava aina hyvin siivottavissa. Tämä taas tarkoittaa sitä että pinnat ovat vapaina tavaroista, paperipinoista jne jne. Tämä koskee kaikkia tiloja! On kyse sitten toimistoista, kouluista, virastoista. Kaikki tasopinnat ovat pölyn laskeutumispintoja. Mikäli paperi/tavarapinoja siirrellään siivouksen aikana, lähtevät pölyt leijailemaan jo pohdistetuilla pinnoille, tehden työn kutakuinkin turhaksi. Mikäli niitä tavarakasoja ylipäätään on tiloissa, on aivan selvää että tilassa on paljon pölyä koko ajan ilmassa leijailemassa ja pilaamassa ilmaa. Tämä koskee mös lattioita!


  Mikäli emme pääse poistamaan pinnoilta laskeutunutta pölyä, on siivous kuta kuinkin näennäistä ja heitämme silloin siihen käytetyt rahalliset sekä fyysiset resurssit hukkaan. Pölyn on annettava laskeutua pinnoille 1-2h tiloissa tapahtuvan toiminnan loppumisen jälkeen. Näin päästään parhaaseen lopputulokseen. Jokainen voi miettiä tästä mikä on se oikea ajakohta siivoukselle, jolla saadaan aidosti sisäilman kannalta paras lopputulos? Aina se ei ole mahdollista mutta aina silloin ja sellaisissa kohteissa missä on ns. rauhalinen ajankohta, se kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön kaikkien tilojen käyttäjien ja sisäilman kannalta!


  Tilojen siivottavuuden kartoitus olisi tehtävä joka paikassa! Ellei sitä tehdä ja paranneta tilannetta, teemme turhaa työtä ja "artisti maksaa." Turhat tavarat pois, tarvittavat säilytyslaatikoihin (kannellisiin), mieluiten kaikki kaappeihin. Järjestelyt eivät todellakaan ole kalliita ja niihin kannattaa panostaa! Kaikki voivat vaikuttaa asioihin. Varsinkin koulut ja päiväkodit ovat paikkoja joissa on suuret ihmismäärät lapsia ja nuoria, jotka sitten saavat jo joko hyvät tai huonot eväät matkaansa elämän varrelle sisäilmasta. Otetaan asiasta koppi!


  Vuodenajoista syksy on kaikkein kaameinta aikaa ilman kosteuden kannalta. Silloin sitä on myös sisätiloissa ja näin helposti mikrobit/homeet saavat vallan pölyisessä ilmassa ja soppa on selvä! 

  Jos joku näkee vielä joskus jonkun harjaavan siivousmoppia käytävällä tai muussa yleisessä tilassa, voisin itse sanoa sitä jopa rikokseksi sisäilmastoa vastaan! Se on kiellettyä ehdottomasti!

  Oikein, oikeaan aikaan, ammattitaitoisesti tehty siivous. Asiakkaan opastus oikeisiin olosuhteiisiin. Oikeat ja puhtaat siivousvälineet sekä motivaatio hyvin tehtävään työhön, se on 10+!

  Lue lisää
 • 13.12.2017
  Kannattaako konehankinta

  SIIVOUSTEKSTIILIHUOLTOON KANNATTAA PANOSTAA!


  Siivouksen laadun lähtökohta ja sen perusta on aivan ensimmäiseksi puhtaat siivoustekstiilit! Välineiden laatu, materiaalit, oikeat työtavat, aseptiikka, totta kai. Siltikin, ellei siivoustekstiilit ole puhtaita ei niillä kyllä laatuakaan tehdä. Näennäistä laatua tietenkin mutta tutkittua ei. Siitä olen aivan varma!


  Sen kertoo myös käytäntö. Pesty siivoustekstiili ei ole oikeasti puhdas monestikkaan. Vuosien takaa on mahtavia esimerkkejä siitä, miten ihmiset huomaa asian vasta kun koneellinen esipuhdistus on otettu käyttöön. Monesti on syytä esikäsitellä aluksi kaikki jo puhtaat pestyt tekstiilit koneellisesti. Siinä sen sitten näkee mitä siitä ns. puhtaasta tekstiilistä sitten vielä lähteekään :)

  Laitan tähän oheen aivan lähipäivän asiakaspalautteen joka tuolla uutisissakin jo vilahti:


  "Ja hyvinhän se toimii! Varmasti tuo kaivattua helpotusta työhön. Puhtaita lankaosia kun sillä viime viikolla testaillessa pyöritin, niin uskomaton se roskan ja pölyn määrä mitä niistä pestyistä lankaosista lähtee. Ei kyllä heti uskoisi. On se vain niin mahtava apulainen! Ja tosiaan, oonhan sen jo aiemmin tuolla xxxxx koululla todennut, että kyllä tämä kone maksaa muutamassa vuodessa itsensä monikertaisesti takaisin. Nyt vain ensimmäistä kertaa heitin sinne jo pestyjä moppeja ja olihan se lopputulema kyllä suorastaan hämmentävä."


  Tämä oli hieno oivallus ja päätelmä nuorelta esimieheltä, joka hahmottaa mistä ne kustannukset syntyvät, mikä helottaa työtä, alentaa huoltokustannuksia ja parantaa laatua sekä siivoustyölle sekä myös siivoushenkilöstölle. Siivoushenkilöstön kantama pöly/mikrobikuorma ei ole lainkaan merkityksetön vaan siihen pitäisi kiinnittää erityistä huomiota! Sairaspoissaolot ovat aina iso kustannus työnantajalle mutta aina jonkintasoinen katastrofi myös työntekijälle. Näillä kustannussäästöillä voidaan tehdä paljon muuta hyvää työn tekemisen edellytysten parantamiseksi.


  Siivoustekstiilihuolto on meillä, tässä maassa jossa koulutus on korkealla tasolla, aivan lapsen kengissä! Se pitää uudistaa pikaisesti. Nyt ei ole kyse pelkästään koneellistamisesta vaan myös suhtautumisesta siivoustekstiilihuoltoon. Keräämme koko kiinteistön mikrobit, homeet, hiivat, päästöt, hiukkaset, hilseet, hiukset AIVAN kaiken siivoustekstiileihin!! Ajatelkaa! Mitä sitten tapahtuu? Pahimmassa tapauksessa joku kippaa pyykkipussin ritiläkoriin odottamaan pesua...ei hyvä asia! Sitten aletaan harjaamaan moppeja manuaalisesti sillä seurauksella että harjaaja likaa omat hengityselimensä, vaatteensa, hiuksensa ja kaupan päälle koko siivoustilan. Pesun jälkeen hyllyillä odottelevat puhtaat tekstiilit....hmmm...ovatko puhtaita...EIVÄT ole todellakaan. Keskitetään se ajatus siihen mitä tehdään, mitä se lika on mitä siirtelemme siinä paikasta toiseen. Ei pöly ole vain pölyä vaan ihan jotain muuta jonka paikka ei ole siivoushenkilöstön keuhkot. Eikä se kuulu myöskään siivoustilaan, jossa luoja paratkoon jotkut haluavat vielä viettää taukonsa ja syödäkin. Ei ehkä kannata! Miettikää! :)


  Että pysyisimme asiassa, tutustukaa asiaan, kysykää hyvin siivoustilojen käytäntöjä, pyytäkää koulutusta, tehdään työ mielekkääksi kaikille ja suojellaan samalla myös ympäristöämme ja sisäilmastoakin siinä samalla. Kysykää myös niiltä jotka ovat jo esipuhdistuksen koneellistaneet. Siinä on hyvä alku ja päästään suurimmasta saastuttajasta eroon. JA HUOM! Siivoustekstiilien esikäsittely tehdään kaikille tekstiileille, ei vain mopeille ja SIINÄ ON SE UUSI AJATUS JOKA VALAISEE! Silloin huomaat että miksi ei tätä ole kukaan aiemmin meille kertonut! Nyt on :)


  VINKKINÄ HANKINTAA MIETTIVILLE!


  Kysykää lähin teitä oleva kohde, jossa Essi on jo toiminnassa. Sopikaa tutustuminen ja ottakaa omia ns. puhtaita tekstiilejä mukaanne ja kokeilkaa itse! Tosin nämä asiat kyllä selviää parhaiten juuri olemassa olevilta käyttäjiltä rehellisesti.

  Rehellistä tietoa saa myös meiltä tietenkin. Pitkään, 25v puhtauspalvelualalla toimineena ensiarvoisen tärkeä ja motivoiva johtoajatus tälle työlle on siivoustyön kehittäminen.

  Tervetuloa siivouksen kehittäjien pariin! Meiltä saat tietoa ja välineitä arkipäivän työhön. Siivouksen laatu on tärkeä asia meille kaikille!

  Lue lisää
 • 25.08.2017
  Huomioita kentältä, siis siivouskentältä :)

  Pakko purata välillä ajatusvirtaa muidenkin luettavaksi!


  Kierretän työn puolesta aika laajalti suomea. On toi ikävää huomata uusien kiinteistöjen jatkuvat mokat..puretaan nyt ensin tämä asia pois päiviltä.


  Voi sanoa että ei kovin montaa kertaa ole tullut vuosien aikana vastaan sellaista hyvää siivouskeskusta. On toki niitäkin, ei sillä. Valtaosa kuitenkin nyt eteen tulleista ja nimenomaan UUSISTA kiinteistöistä...ihan itkua ja raivoa pitää sisällään pitää enkä silti voi edes pidätellä. Aivan käsittämättömiä suunnittelu/toteutusmokia ja juurikin siivoustiloissa. Aivan toinen toistaan upeampia koulukiinteistöjä on tullut koluttua ja mikä pettymys kun siivouskeskukseen päästään!! Ai kauheeta. Kaikkein hurjimmat on sellaisia joista on jo pohjakuva meilläkin vaan vastassa onkin aivan jotain muuta. En ymmärrä!


  Tähän soppaa laitamme siis oman lusikkamme ja toivomme että kun nyt ensin saamme omista tuotteista RT-kortit niin sekin jo osittain parantaa asiaa. Ei kuitenkaan kaikkea todellakaan. Suunnittelu on jo alkanut ja teemme sivuillemme nyt ensi yhden kunnollisen siivoustilan. Sitten katsomme mitä se tuo tullessaan.


  Ei voi kauhalla vaatia jos on lusikalla annettu. Tämä pätee moneen asiaan, myös siivoukseen. Siihenhän me alan ihmiset aina törmäämme että laatua tarkkaillaan ja niin pitääkin. Asiakkaana olin ensimmäisen kerran elämässäni tilanteessa jossa hotellihuone vaihtui heti! Todella järkyttävässä kunnossa vaikka ei heti olisi huomannutkaan. Mutta heti kun huoneeseen astuin niin en vakuuttunut asiasta..siis että huone olisi ollut niin siisti kuin vuode antoi ymmärtää. Tarkemman tutkailun seurauksena huomasin paljon irtolikaa ja mikä kauheinta, pitkin seiniä nestetahroja ja vielä lisäksi...kaikkialla seinäpinnoilla karvoja/nukkaa/kuituja. Toisin sanoen seiniä oli pyyhitty likaisella/karvaisella tms. mopilla ja ne olivat kiinnittyneet seinäpinnalle.


  Silloin kun hotelliin tulee asiakas niin A) hän haluaa luxusta elämäänsä ja maksaa siitä tai B) on työmatkalla ja haluaa nukkua siistissä ympäristössä yönsä. Tämäkin tarina opetti jotain, ammattilaiset tietävät mistä puhutaan: hotellisiivous on sekä vaativaa, rankkaa sekä aivan liian tiukkaan aikaan sidottuja. Tämä tuntuu hullulta ymmärtämättömyydeltä hotellin johdon taholta, sillä siisteys ja puhtaus on hotellien, ravintoloiden yms. ehdoton myynti/markkinointivaltti. Allasalueella en edes käynyt, puolisko kylläkin ja on vain ajan kysymys, milloin siellä napsuu mikrobimäärät hälyttävälle tasolle -> pahimmassa tapauksessa suljetaan osasto ja aletaan kuuraamaan biofilmiä pois!

  On väärin koetella tällaisissa asioissa että miten kauan kestetään. On kyse ihmisten työpaikoista sekä palvelulupausten pitämisestä. Herää kysymys: kuka valvoo?! Itse ehdotin palautteessani että ulkopuolisen on tehtävä tarkastus. Ehkä tarkastuksen jälkeen kohdistetaan katse myös sinne minne kuuluukin: miten ostettu, miten on myyty ja ennen kaikkea m i t e n  on o p a s t e t t u työtekijät, jotka tässä tapauksessa olivat ulkolaisia miehiä, toki naisiakin. Sitten voisimmekin mennä katsomaan siivoustiloja! Onko niitä ja millaisia??! Jotenkin se siivous on hoidettava mutta....tähän olisi syytä panostaa eikä laittaa päätä pensaaseen. Laatu ei parane palveluliikettä vaihtamalla (joskus silläkin) mutta totuutta on katsottava silmiin. Toivottavasti näin tapahtuu!!


  Toivottoman paljon näkee siivoustyön suoritusta milloin missäkin, likaisin välinein...en ymmärrä miksi? Tai ymmärrän, on harva ihminen kentällä joka aidosti ajattelee mitä tehdään ja miksi, mikä on mikrobi ja mitä pöly sisältää?! Liian harva!


  Jokainen alalla toimiva siivoushenkilö kaipaa päivitystä nimenomaan siivouspyykkihuollosta ja välineiden kunnon merkityksestä. Ennen kaikkea haluamme hyviä siivoustiloja kaiken tyyppisiin kiinteistöihin, niin pieniä kuin suuriakin.

  Palataan taas ja ehkä viikonloppuna yksi juttu lisää, kuka tietää :)

  Lue lisää