Kannattaako konehankinta

SIIVOUSTEKSTIILIHUOLTOON KANNATTAA PANOSTAA!


Siivouksen laadun lähtökohta ja sen perusta on aivan ensimmäiseksi puhtaat siivoustekstiilit! Välineiden laatu, materiaalit, oikeat työtavat, aseptiikka, totta kai. Siltikin, ellei siivoustekstiilit ole puhtaita ei niillä kyllä laatuakaan tehdä. Näennäistä laatua tietenkin mutta tutkittua ei. Siitä olen aivan varma!


Sen kertoo myös käytäntö. Pesty siivoustekstiili ei ole oikeasti puhdas monestikkaan. Vuosien takaa on mahtavia esimerkkejä siitä, miten ihmiset huomaa asian vasta kun koneellinen esipuhdistus on otettu käyttöön. Monesti on syytä esikäsitellä aluksi kaikki jo puhtaat pestyt tekstiilit koneellisesti. Siinä sen sitten näkee mitä siitä ns. puhtaasta tekstiilistä sitten vielä lähteekään :)

Laitan tähän oheen aivan lähipäivän asiakaspalautteen joka tuolla uutisissakin jo vilahti:


"Ja hyvinhän se toimii! Varmasti tuo kaivattua helpotusta työhön. Puhtaita lankaosia kun sillä viime viikolla testaillessa pyöritin, niin uskomaton se roskan ja pölyn määrä mitä niistä pestyistä lankaosista lähtee. Ei kyllä heti uskoisi. On se vain niin mahtava apulainen! Ja tosiaan, oonhan sen jo aiemmin tuolla xxxxx koululla todennut, että kyllä tämä kone maksaa muutamassa vuodessa itsensä monikertaisesti takaisin. Nyt vain ensimmäistä kertaa heitin sinne jo pestyjä moppeja ja olihan se lopputulema kyllä suorastaan hämmentävä."


Tämä oli hieno oivallus ja päätelmä nuorelta esimieheltä, joka hahmottaa mistä ne kustannukset syntyvät, mikä helottaa työtä, alentaa huoltokustannuksia ja parantaa laatua sekä siivoustyölle sekä myös siivoushenkilöstölle. Siivoushenkilöstön kantama pöly/mikrobikuorma ei ole lainkaan merkityksetön vaan siihen pitäisi kiinnittää erityistä huomiota! Sairaspoissaolot ovat aina iso kustannus työnantajalle mutta aina jonkintasoinen katastrofi myös työntekijälle. Näillä kustannussäästöillä voidaan tehdä paljon muuta hyvää työn tekemisen edellytysten parantamiseksi.


Siivoustekstiilihuolto on meillä, tässä maassa jossa koulutus on korkealla tasolla, aivan lapsen kengissä! Se pitää uudistaa pikaisesti. Nyt ei ole kyse pelkästään koneellistamisesta vaan myös suhtautumisesta siivoustekstiilihuoltoon. Keräämme koko kiinteistön mikrobit, homeet, hiivat, päästöt, hiukkaset, hilseet, hiukset AIVAN kaiken siivoustekstiileihin!! Ajatelkaa! Mitä sitten tapahtuu? Pahimmassa tapauksessa joku kippaa pyykkipussin ritiläkoriin odottamaan pesua...ei hyvä asia! Sitten aletaan harjaamaan moppeja manuaalisesti sillä seurauksella että harjaaja likaa omat hengityselimensä, vaatteensa, hiuksensa ja kaupan päälle koko siivoustilan. Pesun jälkeen hyllyillä odottelevat puhtaat tekstiilit....hmmm...ovatko puhtaita...EIVÄT ole todellakaan. Keskitetään se ajatus siihen mitä tehdään, mitä se lika on mitä siirtelemme siinä paikasta toiseen. Ei pöly ole vain pölyä vaan ihan jotain muuta jonka paikka ei ole siivoushenkilöstön keuhkot. Eikä se kuulu myöskään siivoustilaan, jossa luoja paratkoon jotkut haluavat vielä viettää taukonsa ja syödäkin. Ei ehkä kannata! Miettikää! :)


Että pysyisimme asiassa, tutustukaa asiaan, kysykää hyvin siivoustilojen käytäntöjä, pyytäkää koulutusta, tehdään työ mielekkääksi kaikille ja suojellaan samalla myös ympäristöämme ja sisäilmastoakin siinä samalla. Kysykää myös niiltä jotka ovat jo esipuhdistuksen koneellistaneet. Siinä on hyvä alku ja päästään suurimmasta saastuttajasta eroon. JA HUOM! Siivoustekstiilien esikäsittely tehdään kaikille tekstiileille, ei vain mopeille ja SIINÄ ON SE UUSI AJATUS JOKA VALAISEE! Silloin huomaat että miksi ei tätä ole kukaan aiemmin meille kertonut! Nyt on :)


VINKKINÄ HANKINTAA MIETTIVILLE!


Kysykää lähin teitä oleva kohde, jossa Essi on jo toiminnassa. Sopikaa tutustuminen ja ottakaa omia ns. puhtaita tekstiilejä mukaanne ja kokeilkaa itse! Tosin nämä asiat kyllä selviää parhaiten juuri olemassa olevilta käyttäjiltä rehellisesti.

Rehellistä tietoa saa myös meiltä tietenkin. Pitkään, 25v puhtauspalvelualalla toimineena ensiarvoisen tärkeä ja motivoiva johtoajatus tälle työlle on siivoustyön kehittäminen.

Tervetuloa siivouksen kehittäjien pariin! Meiltä saat tietoa ja välineitä arkipäivän työhön. Siivouksen laatu on tärkeä asia meille kaikille!